Vitamin P a jeho význam

Velikost textu: A A A

Vitamin P a jeho význam

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

Vitamín P neboli také bioflavonoidy, je to vlastně souhrn celé řady látek. Patří k nim například hesperin, hesperidin, rutin, eriodictyol, quercetin, quercetrin a mnoho jiných. Pro naše tělo je vitamín P spíše lék než vitamín a tyto látky nejsou pro naše tělo nepostradatelné. Při pravidelném užívání dokáže pomoci u mnoha chorob a také může fungovat jako prevence.

Účinky vitamínu P

Vitamín P má rovněž antioxidační účinky, chrání tělo proti volným radikálům. Flavonoidy zpevňují stěnu žil, snižují propustnost kapilár. Osvědčuje se také při léčbě křečových žil, při léčbě některých otoků. Podává se také s vitamínem C, protože oba vitamíny se navzájem podporují v účinku. Spolu s léky jej můžeme užívat na léčbu bércových vředů a na léčbu hemeroidů. Má rovněž pozitivní vliv na léčbu kardiovaskulárních potíží a při nádorových onemocněních.

Projevy nedostatku vitamínu P

U vitamínu P nelze mluvit až tak úplně o předávkování, spíše jde o jeho odbourávání. Tím samozřejmě klesá aktivita vitamínu P v lidském těle. Mezi hlavní faktory, které snižují vitamín P, patří světlo a teplo (var). Proto vitamín P v potravinách se snižje, když potraviny připravujete na pánvi. Pokud chcete dostatek vitamínu P zachovat v potravinách, raději je připravujte v páře.

Projevy přebytku (předávkování) vitamínu P

Vitamín P je rozpustný ve vodě, tudíž se z těla dokáže odvádět pomocí moči. Riziko předávkování je tak velmi malé, ovšem při dlouhodobém podávání vysokých dávek může dojít k převytku vitamínu P. K tomu dochází zejména při dlouhodobém nadužívání potravinových doplňků. Poté se může předávkování projevovat nevolností, průjmy, zvracení, bolesti žaludku, křeče žaludku. Extrémně vysoké dávky působí toxicky na ledviny.

Kde se vitamín P nachází

Vitamín P je možné do těla dostávat v podobě potravin a také v potravinových doplňích. Oblíbeným zdrojem flavonoidů je červené víno. Dalšími vhodnými zdroji jsou snad veškeré druhy ovoce a zeleniny. Nachází se například v borůvkách, v černém rybízu, v pohance, v šípku, v brokolici, v cibuli, v mrkvi, v listové zelenině, v jahodách, v meruňkách, v citrusovém ovoci, v hroznech, ve švestkách a podobně.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

Více informací

Vitaminy a minerály

zobrazit vše
zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: vitaminy

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

Co lidem pomohlo při lupénce 2/2

 Chytrá houba a lupénkaChytrá houba je momentální novinka na trhu, která odstraňuje plíseň, nejčastěji na nohou, ale…

Jak si udržet zdravé a krásné zuby?

 Zdravý a krásný chrup je symbolem úspěšných lidí. Ovšem nejde pouze o tento postoj, protože když nemáte problémy se…

Co lidem pomohlo při lupénce 1/2

 Konopný olejLupénka je dost nepříjemné onemocnění. Není tak ani problematická na bolest a jiné potíže, ale spíšeproto,…

Spálení od ohně - co lidem pomohlo 2/2

 Aloe vera na spáleninyObecně na spáleniny funguje Aloe vera. Ať už jde o spálení slunečním zářením, horkou vodou, neboohněm,…

Spálení od ohně - co lidem pomohlo 1/2

 OchlazováníNa spálení od ohně pomůže vždy v první řadě ochlazování pokožky. Výjimkou jsou vážné případypopálenin, kdy…

Co vás ochrání před různými nemocemi? Hlavně prevence!

To, že základem zdraví je prevence, není žádná nová informace. Ale protože je opakování matkou moudrosti, přinášíme vám několik…

Septický šok - příčiny, příznaky, diagnostika a léčba

 Příčiny septického šokuSeptický šok vzniká napadaním organismu infekcí, která přeroste tak, že se tělo není schopnos…

Skvrnitý tyfus - příčiny, příznaky, diagnostika a léčba

Příčiny skvrnitého tyfuPříčinou vzniku nemoci skvrnitý tyfus je bakterie Rickettsia prowazeki. Bakterie je přenáší veš šatní,někdy…

Vyhřeznutá ploténka - příčiny, příznaky, diagnostika a léčba

 Příčiny vyhřeznutí ploténkyDůvodem, proč k vyhřeznutí ploténky dochází, není zatím zcela jasné. Mohou to být geneticképredispozice,…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY