Jak se stravovat po infarktu

Velikost textu: A A A

Jak se stravovat po infarktu

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

 Celozrnné výrobky

Po infarktu je nutné se stravovat pravidelně a hlavně zdravě. Nesmí se zapomínat na pravidelné a dostatečné pití vody a jiných tekutin bez alkoholu. Do stravy zařaďte celozrnné výrobky, kam paří například různé druhy celozrnného pečiva, pohanka, jáhly, celozrnné těstoviny a rýže, ovesné vločky.

Libové maso

Po infarktu zapomeňte na potraviny s vysokým obsahem soli, cukru nebo tuku. Už žádné uzeniny a tučné maso, kam patří oblíbené vepřové, bok, krkovice apod. Do jídelníčku zařaďte libové kousky kuřecího, krůtího, králičího masa. Můžete i libové hovězí maso. Maso nepřipravujte smažením.

Ryby

Prevence mozkové příhody nebo srdečního infarktu vyžaduje hlavně pestrou stravu. Nevynechte ani ryby, které je dobré zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát za týden. Tučné mořské ryby (tuňák, losos) obsahují omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho mají ryby hodně vitamínů skupiny B, dále hořčík, selen,. Nechybí jim ani kvalitní bílkoviny. Dále jezte především sardinky, makrely a sledě.

Zelenina

Zelenina je pro lidské tělo důležitá a mnoho zeleninových druhů vám zajistí důležité vitamíny, minerální látky a hlavně očistu těla od toxinů. Denně byste měli sníst minimálně 400 g zeleniny a ovoce. Do zeleninových salátů přidávejte olivový olej, semínka a ořechy.

Mléčné výrobky

Na prevenci civilizačních chorob se doporučuje také konzumování mléčných výrobků. Mělo by se jednat o nízkotučné mléčné výrobky a především také o zakysané varianty. Pokud se jedná o smetanové jogurty, máslo, smetanu a jiné tučné mléčné výrobky, na ty zapomeňte.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

Více informací

Ostatní

zobrazit vše

Zdravotnictví

Zdravá výživa

zobrazit vše

Z domova

Vyšetření a operace

zobrazit vše

Příznaky a příčiny

Nemoci

zobrazit vše

Léky

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: ovoce, potraviny, srdce

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

BIO strava pro děti - pro a proti

 Každý rodič chce svému dítěti dát v životě to nejlepší z nejlepších. Chce, aby vykročilo do života tou správnou…

Operace srdce za pomocí katetru

 Srdce je jedním z hlavních svalů lidského těla a právě díky němu je efektivně rozváděna krev do jednotlivých orgánů.…

Které potraviny pomáhají proti tvorbě aftů a proč?

 Zásadní význam pro prevenci aft mají vitamíny skupiny B, zejména kyselina listová. Právě nedostatek tohoto vitamínu…

Které potraviny pomáhají proti krvácení dásní a proč?

 Důležité je volit takové potraviny, které buď zuby díky své struktuře samy čistí, nebo jinak posilují.Tvrdý sýrSýr…

Které potraviny pomáhají proti lámavosti nehtů a proč?

 Lámavé nehty jsou nejen překážkou v upraveném zevnějšku, ale také dokážou pořádně znepříjemnit život. Jak lze…

Které potraviny pomáhají proti šupinatění kůže a proč?

 Ačkoli je klíčem ke zdravé kůži komplexně zdravý způsob života, můžete si účinně pomoci i okamžitým zvýšením podílu…

Jak fungují lidská játra, a jaké potraviny jim pomáhají

 Játra bývají často opomíjeným orgánem, ačkoli mají pro člověka, stejně jako všechny savce, životně důležitou roli.…

Význam ledvin v lidském těle a co jim nejvíce pomáhá

 O ledvinách se většinou dozvíme, až když je pozdě – obvykle na ně nemyslíme tak, jako na naše ruce, srdce nebo oči,…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY