Zdravý jídelníček – nejzdravější ryby

Velikost textu: A A A

Zdravý jídelníček – nejzdravější ryby

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

 V první části našeho seriálu věnovanému zdravému způsobu stravování vám představíme ryby, které by neměly na zdravém jídelníčku chybět. Jaké ryby by měl Středoevropan jíst a proč?

Rybí maso 2x týdně

Výživoví odborníci se shodují na tom, že by každý dospělý člověk měl jíst porci rybího masa alespoň dvakrát týdně. Bohužel z české kuchyně dříve tradiční sladkovodní ryby téměř vymizely a udržely se pouze na vánočním stole.

Rybí maso přitom obsahuje kvalitní bílkoviny a je skvěle stravitelné, nezatěžuje náš trávicí systém tolik jako jiné druhy masa. Současný trend ve výživě doporučuje snížit podíl kuřecího masa, které pochází ve většině případů z velkochovů a obsahuje řadu zbytkových antibiotik a dalších látek, právě ve prospěch rybího masa. Podpoříte tím nejen vaše zdraví, ale i české rybářství.

Není ryba jako ryba

Jednotlivé druhy ryb se liší a jsou jinak nutričně hodnotné. Mořské ryby mají vysoký obsah jódu, ale také většinou i zbytků toxických látek ze znečištěných moří. Sladkovodní ryby mají menší podíl jódu, ale žijí v méně znečištěném prostředí.

Je iluzí se domnívat, že každá ryba prospívá zdraví. Záleží na podmínkách, v nichž žije, a způsobu, jakým je chována. Mediálně známá kauza s tolik oblíbeným pangasiem bohužel nepoučila české spotřebitele, aby pečlivě hlídali, co a odkud nakupují.
Jak tedy kvalitní rybu vybrat? Dávejte přednost čerstvým rybám, nikoli mraženým. Zařazujte do jídelníčku více druhů a kombinujte je tak, abyste nejedli stále stejné druhy. Pro obyvatele České republiky jsou navzdory nižšímu obsahu jódu vhodné ryby, které po staletí chovají zdejší rybníkáři – kapři nebo pstruzi. Kvalitní maso má i cejn.

Z jiných ryb můžete sáhnout po tresce, lososu či makrele. Zapomeňte na kdysi oblíbené tajemné produkty typu rybí filé nebo rybí prsty – vzhledem k tomu, že se jedná o mletou směs, je podíl rybího masa minimální, lákavý obal ovšem leckoho přesvědčí o opaku. Platí, že čím mladší rybu koupíte, tím lépe.
Kromě výběru samotné ryby je zásadní i způsob přípravy. Nejhorší možnou variantou je samozřejmě smažení, nejvhodnějším způsobem přípravy naopak dušení nebo vaření v páře.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: výživa

Diskuze k článku: 1 příspěvků , nejnovější 13.10.2015 09:00:18

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

blankAvatar
Terys | 13.10.2015 09:00

Já ryby miluji, fakt si dokonce i vybírám z jaké rybárny si je koupím, ale teď nevím nevím, právěže mám nejradši ty mořské, jsem si myslela jak dělám super věc pro své zdraví a když píšete že je moře toxické, tak to asi tak zdravé nebude...A co si myslíte o rybárnách které dováží ryby z farem? Tam by to mělo být v pořádku ne?

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

Zdravé jídlo a děti. Co děti potřebují?

 Pro děti je strava velmi důležitá. Zvláště pokud rostou a vyvýjí se. Asi každý chce, aby se jeho dítěti dostalo jen…

10 nejtučnějších hříchů - jídel

Tučná jídla nejsou příliš zdraví prospěšná. Přinášíme přehled 10 jídel, která patří mezi ty nejtučnější.Pečená husa nebo…

Chcete zdravé srdce a cévy? Výrazně omezte sůl!

 Pokud chcete jednoduše prospět vašemu zdraví, snižte obsah soli. Neznamená to jen sklidit slánku ze stolu a jen minimálně…

Zdravý jídelníček – nejzdravější nápoje

 Přemýšlíte nad tím, jak prospět svému zdraví dobrým nápojem? Pak je právě pro vás připraven další díl našeho seriálu…

Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky

 V dalším dílu našeho seriálu vám představíme nejzdravější pekařské výrobky, resp. složení nejzdravějších pekařských…

Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa

 Červené maso se pomalu dostává ze seznamu potravin, které bývaly donedávna zapovězené. Mohla za to pravděpodobně nadměrná…

Zdravý jídelníček – nejzdravější oleje

 Většina českých zákazníků zná několik málo druhů olejů – záhadně pojmenovaný olej „stolní“ a pak olej slunečnicový.…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY