Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky

Velikost textu: A A A

Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

 V dalším dílu našeho seriálu vám představíme nejzdravější pekařské výrobky, resp. složení nejzdravějších pekařských výrobků. Cokoli, co si s tímto složení zakoupíte, obohatí váš jídelníček o nenahraditelně cenné látky.

Co nejvyšší podíl celozrnné mouky

V české kuchyni se v posledních desítkách let používá téměř výhradně rafinovaná bílá mouka. Jedná se o mouku, která vznikla z mletí zrn zbavených slupek, přitom právě ve slupce se nachází nejdůležitější živiny, které naše tělo potřebuje.

Bílá mouka má však i své výhody – je trvanlivá a levná, výrobky z ní jsou cenově dostupné a zákazníci je kupují. Existují však mnohem kvalitnější druhy mouk, jako například mouka žitná, špaldová nebo ječná. Vašemu zdraví prospějete například jenom tím, že bílou mouku z poloviny nahradíte moukou špaldovou. Nejlepší volbou za každý okolností je však mouka celozrnná – od téměř všech druhů zrn existuje celozrnná varianta mouky, která má nižší glykemický index a je skvělá pro naše trávení.

Výrobci potravin jsou i v případě pekárenských výrobků mazaní a snaží se zákazníky zlákat na označení „sedmizrnné pečivo“, „vícezrnné pečivo“ nebo „cereální pečivo“. Tyto názvy, stejně jako zdravě vyhlížející etiketa „tmavý chléb“ nevypovídají téměř nic o složení výrobku, zejména ne to, že by snad bylo upečeno z celozrnné mouky. Celozrnný výrobek totiž musí být označen jako celozrnný – proto je i u renomovaných pekařů problém čerstvé celozrnné pečivo získat.

Zapomeňte na rozmražené polotovary

Pekařské řemeslo jako by v posledních letech téměř vymizelo, protože jsme si zvykli nakupovat pečivo v supermarketech, kde ho v elektrické troubě dopéká z rozmrazeného polotovaru kdekdo.
Pečivo, které se takzvaně dopéká, lákavě vypadá i voní. Přitom jeho složení se diametrálně liší od pečiva čerstvého – je doplněno řadou látek, které zlepšují jeho vlastnosti, jako například chuť.
Jedině čerstvé pečivo je zdraví prospěšné, vše ostatní jsou pouze náhražky vycházející vstříc našemu rychlému životnímu tempu, v němž jsme zapomněli, že pečivo pečou pekaři.

Kváskové pečivo

Vrcholem pekařského umění a zároveň také nutričních přínosů je pečivo vytvořené z pravého kvasu (kvásku). Nejedná se o kvásek, který vytvářejí soudobé domácí pekařky za pomoci droždí, mléka a cukru, nýbrž o tradiční kvásek vytvořený poměrně složitým procesem pouze za použití žitné mouky a vody.
Kvásek se v pekařství současnosti prakticky nepoužívá, používají ho jen ti, kteří pečou chleba a další pečivo tradičním způsobem. Kvasové pečivo totiž postrádá všechny vlastnosti, které žádá zákazník supermarketů – jednotlivé kousky nejsou stejné, pečivo nemá jednolitou strukturu a hlavně je dražší.

Kvásek vzniká po dobu několika dní procesem fermentace, kdy se v žitné směsi začnou množit bakterie, které pozitivně ovlivňují výsledné vlastnosti chleba. Kvasové pečivo není jen zdravější, je také chuťově jiné, má jinou strukturu a je mnohem trvanlivější.
Kvasový chléb poznáte podle typicky příjemně nakyslé chuti, kromě toho, že skvěle chutná, je opravdovým balzámem pro váš trávicí systém.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal
Článek patří do seriálu Zdravý jídelníček
  1. Zdravý jídelníček – nejzdravější koření
  2. Potraviny jako prevence před ledvinovými kameny
  3. Zdravý jídelníček – nejzdravější nápoje
  4. Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky právě čtete
  5. Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa

Štítky: výživa

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

Zdravé jídlo a děti. Co děti potřebují?

 Pro děti je strava velmi důležitá. Zvláště pokud rostou a vyvýjí se. Asi každý chce, aby se jeho dítěti dostalo jen…

10 nejtučnějších hříchů - jídel

Tučná jídla nejsou příliš zdraví prospěšná. Přinášíme přehled 10 jídel, která patří mezi ty nejtučnější.Pečená husa nebo…

Chcete zdravé srdce a cévy? Výrazně omezte sůl!

 Pokud chcete jednoduše prospět vašemu zdraví, snižte obsah soli. Neznamená to jen sklidit slánku ze stolu a jen minimálně…

Zdravý jídelníček – nejzdravější ryby

 V první části našeho seriálu věnovanému zdravému způsobu stravování vám představíme ryby, které by neměly na zdravém…

Zdravý jídelníček – nejzdravější nápoje

 Přemýšlíte nad tím, jak prospět svému zdraví dobrým nápojem? Pak je právě pro vás připraven další díl našeho seriálu…

Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa

 Červené maso se pomalu dostává ze seznamu potravin, které bývaly donedávna zapovězené. Mohla za to pravděpodobně nadměrná…

Zdravý jídelníček – nejzdravější oleje

 Většina českých zákazníků zná několik málo druhů olejů – záhadně pojmenovaný olej „stolní“ a pak olej slunečnicový.…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY