Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa

Velikost textu: A A A

Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

 Červené maso se pomalu dostává ze seznamu potravin, které bývaly donedávna zapovězené. Mohla za to pravděpodobně nadměrná konzumace vepřového masa, které zastínilo maso kvalitnější a zpravidla i méně tučné, maso hovězí. Které druhy červeného masa jsou nejvhodnější a proč?

Víte, co jíte?

Není maso jako maso. Maso je v podstatě svalovina spolu s tukem, a jako každá svalovina by měla vznikat pohybem svalů. U hospodářských zvířat v extenzivních chovech tomu tak většinou není.
Nejhorší postavení mají z tohoto pohledu kuřata, jejichž krátký život trvá necelých 30 dní. Na životním prostoru menším, než je běžný kancelářský papír, je zvíře krmeno supervýživnými směsmi a je mu zabráněno dělat vše, co je pro něj přirozené, například hrabat.

O něco lépe je na tom skot, jeho život trvá přeci jen déle. Přesto se dá stěží hovořit o životních podmínkách, které by zohledňovaly potřeby zvířete. Cílem je vykrmit a porazit s co nejnižšími náklady, a to i za cenu toho, že výhradní býložravce budeme krmit masokostní moučkou.

Zvířata chovaná v přirozených podmínkách, jimž je umožněna celoroční pastva a běžné sociální chování, poskytují lidem maso s jinou strukturou. Protože jejich svalovina vznikla opravdu díky pohybu, může být tužší, ale také šťavnatější. Má jinou barvu i chuť, rozdíl ve steaku z ekochovu a běžného kravína poznáte po prvním soustu.

Jaké červené maso vybírat?

Ačkoli má vepřové maso stále své zastánce, zdraví prospěšnější je maso hovězí nebo telecí. Vhodné je vybírat ty části, kde se nachází nejméně tuku, a upravovat je šetrně – dušením nebo prudkým opečením.
Pokud máte prorostlejší kousek, před tepelnou úpravou tuk odřízněte, výrazně tak snížíte výsledný obsah tuku. Hovězí nebo telecí je výborné s dušenou zeleninou a brambory, naproti tomu smetanové omáčky známé z české kuchyně výživové poradce příliš nepotěší.

Červené maso je výživné a dodává tělu kromě kvalitních bílkovin i železo potřebné pro správnou krvetvorbu. Na našem jídelníčku by nemělo chybět, ale nemělo by ani dominovat. Existují jiné, lépe stravitelné druhy masa nebo vydatnější zdroje železa. I u červeného masa platí „všeho s mírou“, jíst by ho měli děti i dospělí.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal
Článek patří do seriálu Zdravý jídelníček
  1. Zdravý jídelníček – nejzdravější koření
  2. Potraviny jako prevence před ledvinovými kameny
  3. Zdravý jídelníček – nejzdravější nápoje
  4. Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky
  5. Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa právě čtete

Štítky: výživa

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

Zdravé jídlo a děti. Co děti potřebují?

 Pro děti je strava velmi důležitá. Zvláště pokud rostou a vyvýjí se. Asi každý chce, aby se jeho dítěti dostalo jen…

10 nejtučnějších hříchů - jídel

Tučná jídla nejsou příliš zdraví prospěšná. Přinášíme přehled 10 jídel, která patří mezi ty nejtučnější.Pečená husa nebo…

Chcete zdravé srdce a cévy? Výrazně omezte sůl!

 Pokud chcete jednoduše prospět vašemu zdraví, snižte obsah soli. Neznamená to jen sklidit slánku ze stolu a jen minimálně…

Zdravý jídelníček – nejzdravější ryby

 V první části našeho seriálu věnovanému zdravému způsobu stravování vám představíme ryby, které by neměly na zdravém…

Zdravý jídelníček – nejzdravější nápoje

 Přemýšlíte nad tím, jak prospět svému zdraví dobrým nápojem? Pak je právě pro vás připraven další díl našeho seriálu…

Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky

 V dalším dílu našeho seriálu vám představíme nejzdravější pekařské výrobky, resp. složení nejzdravějších pekařských…

Zdravý jídelníček – nejzdravější oleje

 Většina českých zákazníků zná několik málo druhů olejů – záhadně pojmenovaný olej „stolní“ a pak olej slunečnicový.…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY