Vše o sacharidech 1/2

Velikost textu: A A A

Vše o sacharidech 1/2

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

 Sacharidy dělíme do tří hlavních skupin

První skupinou jsou mnonosacharidy, které jsou tvořeny výhradně jednou cukernou jednotkou. Druhou skupinou jsou oligosacharidy, které mají dané jednotky dvě, ale i deset. Do třetí skupiny patří takzvané polysacharidy. Ty jsou tvořeny deseti a více cukernými jednotkami. Právě tyto jsou ideální volbou jako dlouhodobější zásobárna energie, a to i při výraznějším fyzickém výkonu.

Hlavní významy sacharidů

Jsou nejenom zmíněnou krátkodobou i dlouhodobou zásobárnou energie. Jedná se také o zásobní látku, a to ve spojení s dalšími látkami, konkrétně potom se:

  • Škrobem

  • Glykogenem

  • Inulinem

Jsou též složkami některých složitějších látek, jako jsou nukleové kyseliny, hormony, nebo koenzymy. Využívat se však mohou jako významný stavební materiál našeho těla.

Sacharidy se používají také v průmyslu

Nejsou vždy spojeny nutně jenom s naším tělem. Mají též průmyslový význam. Jsou důležitou surovinou, která je využívána například při produkci papíru, nebo textilních vláken. Nezřídka kdy se ale používá jako součást výroby etanolu, nebo jako součást výroby mnohých výbušnin, které se používají v řadě lidských oblastí.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: výživa

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

Zdravé jídlo a děti. Co děti potřebují?

 Pro děti je strava velmi důležitá. Zvláště pokud rostou a vyvýjí se. Asi každý chce, aby se jeho dítěti dostalo jen…

10 nejtučnějších hříchů - jídel

Tučná jídla nejsou příliš zdraví prospěšná. Přinášíme přehled 10 jídel, která patří mezi ty nejtučnější.Pečená husa nebo…

Chcete zdravé srdce a cévy? Výrazně omezte sůl!

 Pokud chcete jednoduše prospět vašemu zdraví, snižte obsah soli. Neznamená to jen sklidit slánku ze stolu a jen minimálně…

Zdravý jídelníček – nejzdravější ryby

 V první části našeho seriálu věnovanému zdravému způsobu stravování vám představíme ryby, které by neměly na zdravém…

Zdravý jídelníček – nejzdravější nápoje

 Přemýšlíte nad tím, jak prospět svému zdraví dobrým nápojem? Pak je právě pro vás připraven další díl našeho seriálu…

Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky

 V dalším dílu našeho seriálu vám představíme nejzdravější pekařské výrobky, resp. složení nejzdravějších pekařských…

Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa

 Červené maso se pomalu dostává ze seznamu potravin, které bývaly donedávna zapovězené. Mohla za to pravděpodobně nadměrná…

Zdravý jídelníček – nejzdravější oleje

 Většina českých zákazníků zná několik málo druhů olejů – záhadně pojmenovaný olej „stolní“ a pak olej slunečnicový.…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY