V čem je ruská kuchyně prospěšná lidskému zdraví

Velikost textu: A A A

V čem je ruská kuchyně prospěšná lidskému zdraví

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

 Kapusta

Ruská kuchyně obsahuje hodně kapusty. Šči je například známou kapustovou polévkou, kde nechybí mrkev, maso, petržel a koření. Kapusta chrání před rakovinou tenkého a tlustého střeva a před rakovinou žaludku. Obsahuje důležité antioxidanty, vitamín C a betakaroten. Kapusta také obsahuje železo a kyselinu listovou.

Červená řepa

Červená řepa je známou součástí ruské kuchyně hlavně díky polévce s názvem boršč. Červená řepa funguje jako výborný antioxidant a jako prevence rakoviny. Obsahuje karoten, vitamíny B a C. Nechybí zde ani vláknina, bílkoviny, minerály. Obsažené pektiny pomáhají lepšímu trávení a během těhotenství pomáhá vyvíjení zdravého plodu.

Tmavý chléb

Rusové považují svůj tmavý chléb za nejlepší na světě. Kváskové chleby získávají na popularitě a nechybí ani proslulý ruský chléb z tmavé žitné mouky. Tento celozrnný chléb se vyrábí z žitné mouky obsahující tělu prospěšné látky, které pomáhají například chránit cévy a srdce.

Obilná kaše

Žito, pšenice, ječmen, proso a jiné druhy obilovin se v ruské kuchyni objevují hodně, a to zejména v oblíbených kaších. Obiloviny jsou dobrým zdrojem živin, kde nechybí minerály a vitamíny. Díky celozrnným kaším se vám pročistí střeva i pleť, pomohou i při dietách.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: potraviny, zdraví

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

BIO strava pro děti - pro a proti

 Každý rodič chce svému dítěti dát v životě to nejlepší z nejlepších. Chce, aby vykročilo do života tou správnou…

Které potraviny pomáhají proti tvorbě aftů a proč?

 Zásadní význam pro prevenci aft mají vitamíny skupiny B, zejména kyselina listová. Právě nedostatek tohoto vitamínu…

Které potraviny pomáhají proti krvácení dásní a proč?

 Důležité je volit takové potraviny, které buď zuby díky své struktuře samy čistí, nebo jinak posilují.Tvrdý sýrSýr…

Které potraviny pomáhají proti lámavosti nehtů a proč?

 Lámavé nehty jsou nejen překážkou v upraveném zevnějšku, ale také dokážou pořádně znepříjemnit život. Jak lze…

Které potraviny pomáhají proti šupinatění kůže a proč?

 Ačkoli je klíčem ke zdravé kůži komplexně zdravý způsob života, můžete si účinně pomoci i okamžitým zvýšením podílu…

Jak fungují lidská játra, a jaké potraviny jim pomáhají

 Játra bývají často opomíjeným orgánem, ačkoli mají pro člověka, stejně jako všechny savce, životně důležitou roli.…

Význam ledvin v lidském těle a co jim nejvíce pomáhá

 O ledvinách se většinou dozvíme, až když je pozdě – obvykle na ně nemyslíme tak, jako na naše ruce, srdce nebo oči,…

Význam slinivky břišní pro lidský organismus

 O slinivce většinou slýcháme v souvislosti s cukrovkou. Proč je slinivka břišní důležitá a jak jí prospět…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY