Proč jíst papriky 1/2

Velikost textu: A A A

Proč jíst papriky 1/2

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

 Vynikající zdroj betakarotenu

Červená sladká paprika patří k významným zdrojům betakarotenum který se v těle přeměňuje na vitamín A. Tento vitamín například podporuje imunitní systém proti infekcím, stará se o zdravé oči nebo zabraňuje tvorbě močových kamenů.

Antioxidační účinky

Paprika obsahuje také karotenoidy, kam například patří lykopen – ten se dá najít i v rajských jablkách. Právě díky této látce vyniká paprika silnými antioxidačními účinky a organismus je tak chráněn před rozvíjením zhoubných nádorů.

Zdroj vitamínu C

Červená paprika obsahuje takřka čtyřikrát více vitamínu C než citrusové plody. Dostatek vitamínu C v těle je zárukou vylepšené imunity těla, které se potom lépe ubrání nepříjemným chřipkám či nachlazením.

Vylepšení prokrvení díky paprikám

V paprice je obsažen kapsaicin dodávající paprice pálivou chuť. U sladké papriky je ho jenom cca 0,1 %, u pálivé minimálně jedno procento. V malých dávkách působí kapsaicin k vylepšení prokrvení a podporuje trávení.

Ochrana oběhové soustavy

Sladká paprika se dá konzumovat v syrovém, vařeném i pečeném stavu. Nejčastěji se s ní setkáte v salátech a krásně ozdobí různá jídla. Obsahuje flavonoidy - silné protizánětlivé antioxidanty chránící oběhovou soustavu.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: výživa

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

Zdravé jídlo a děti. Co děti potřebují?

 Pro děti je strava velmi důležitá. Zvláště pokud rostou a vyvýjí se. Asi každý chce, aby se jeho dítěti dostalo jen…

10 nejtučnějších hříchů - jídel

Tučná jídla nejsou příliš zdraví prospěšná. Přinášíme přehled 10 jídel, která patří mezi ty nejtučnější.Pečená husa nebo…

Chcete zdravé srdce a cévy? Výrazně omezte sůl!

 Pokud chcete jednoduše prospět vašemu zdraví, snižte obsah soli. Neznamená to jen sklidit slánku ze stolu a jen minimálně…

Zdravý jídelníček – nejzdravější ryby

 V první části našeho seriálu věnovanému zdravému způsobu stravování vám představíme ryby, které by neměly na zdravém…

Zdravý jídelníček – nejzdravější nápoje

 Přemýšlíte nad tím, jak prospět svému zdraví dobrým nápojem? Pak je právě pro vás připraven další díl našeho seriálu…

Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky

 V dalším dílu našeho seriálu vám představíme nejzdravější pekařské výrobky, resp. složení nejzdravějších pekařských…

Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa

 Červené maso se pomalu dostává ze seznamu potravin, které bývaly donedávna zapovězené. Mohla za to pravděpodobně nadměrná…

Zdravý jídelníček – nejzdravější oleje

 Většina českých zákazníků zná několik málo druhů olejů – záhadně pojmenovaný olej „stolní“ a pak olej slunečnicový.…

 

<a href=Found. " />
<a href=Found. " /> Found.
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY