Proč je řecká kuchyně zdravá

Velikost textu: A A A

Proč je řecká kuchyně zdravá

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

 Feta – měkký ovčí sýr

Sýr feta se v řecké kuchyni objevuje velmi často a patří obecně ke zdravějším druhům sýrů. Vyrábí se z kozího a ovčího mléka, což zaručuje obsah zdraví prospěšných látek. Podpoří vaše kosti, protože obsahuje hodně vápníku. Dále v něm najdete selen, zinek, fosfor nebo vitamíny B12 a B6.

Olivový olej

Řecká kuchyně je bohatá na olivový olej, který má jedinečné složení pozitivně působící na lidské zdraví. Obsahuje hodně mono-nenasycených mastných kyselin, vitamín E, A, D, K. Dobře působí proti zácpě a nadýmání, má antioxidační a detoxikační účinky. Hodí se i do diet, protože podporuje správné trávení a metabolismus.

Středomořská strava

Středomořská strava obecně pozitivně ovlivňuje zdraví a kvalitu života. Vlastně je považována za styl zdravé výživy. Díky konzumaci ryb, ovoce, zeleniny, luštěnin a olivového oleje se snižují neurodegenerativní nemoci, kam patří i Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Hodně zeleniny a ovoce

V řecké kuchyni se konzumuje hodně druhů zeleniny a ovoce. Připravené saláty doplňuje kvalitní olivový olej. Zmíněné stravování výrazně posiluje prevenci metabolického syndromu. Konkrétně přispívá ke snižování vysokého krevního tlaku a cholesterolu, ke snížení poruchy sacharidové tolerance a pomáhá také v boji s obezitou.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: potraviny, výživa

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

BIO strava pro děti - pro a proti

 Každý rodič chce svému dítěti dát v životě to nejlepší z nejlepších. Chce, aby vykročilo do života tou správnou…

Zdravé jídlo a děti. Co děti potřebují?

 Pro děti je strava velmi důležitá. Zvláště pokud rostou a vyvýjí se. Asi každý chce, aby se jeho dítěti dostalo jen…

10 nejtučnějších hříchů - jídel

Tučná jídla nejsou příliš zdraví prospěšná. Přinášíme přehled 10 jídel, která patří mezi ty nejtučnější.Pečená husa nebo…

Chcete zdravé srdce a cévy? Výrazně omezte sůl!

 Pokud chcete jednoduše prospět vašemu zdraví, snižte obsah soli. Neznamená to jen sklidit slánku ze stolu a jen minimálně…

Zdravý jídelníček – nejzdravější ryby

 V první části našeho seriálu věnovanému zdravému způsobu stravování vám představíme ryby, které by neměly na zdravém…

Zdravý jídelníček – nejzdravější nápoje

 Přemýšlíte nad tím, jak prospět svému zdraví dobrým nápojem? Pak je právě pro vás připraven další díl našeho seriálu…

Zdravý jídelníček – nejzdravější pekařské výrobky

 V dalším dílu našeho seriálu vám představíme nejzdravější pekařské výrobky, resp. složení nejzdravějších pekařských…

Zdravý jídelníček – nejzdravější druhy červeného masa

 Červené maso se pomalu dostává ze seznamu potravin, které bývaly donedávna zapovězené. Mohla za to pravděpodobně nadměrná…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY