Podpořte zdraví tlustého střeva vhodnými potravinami

Velikost textu: A A A

Podpořte zdraví tlustého střeva vhodnými potravinami

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

Máme pro vás 3 skvělé tipy na potraviny, které jsou prospěšné dobré funkci tlustého střeva a nejenom jemu. Přečtěte si, které to jsou.

Pšeničné otruby

Otruby nabízejí mnoho minerálů, vitaminů a vlákniny. Tedy všeho, co tlusté střevo potřebuje. Díky nízkému glykemickému indexu stabilizují cukr v krvi a proto podporují správné trávené. To vše jsou dostatečné důvody k tomu, abychom konzumovali pšeničné otruby nejméně 2x týdně.

Čočka

Druhů čočky existuje celá řada a neexistuje jen jediná úprava čočky, a sice čočka na kyselo. Z čočky můžeme připravit výživné saláty, polévky, karbanátky nebo může čočka sloužit jako příloha.

Ze všech rostlin má čočka jeden z nejvyšších podílů bílkovin, je ceněna i pro svůj obsah železa, vitamínů skupiny B a vlákniny. Právě kvůli obsahu vlákninu působí blahodárně na tlusté střevo, navíc vláknina v ní obsažená váže ve střevech žlučové kyseliny a napomáhá jejich vylučování prostřednictvím stolice.

Kvasový chléb

Kvasový (nebo také kváskový) chléb je chléb, který můžete koupit u kvalitních pekařů. Jedná se o pečivo připravované podle tradiční receptury využívající vlastnosti kvasu, tedy fermentované směsi vody a žitné mouky.
Kvásek dodává chlebu typicky kyselou chuť, nakypří ho, ale zejména násobně zvýší jeho nutriční hodnoty. Kvasové pečivo je to, které prospívá našim střevům ze všeho nejvíce – je doporučováno i jako lék při nádorech tlustého střeva.

 

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

Více informací

Diety

Ostatní

Zdravá výživa

Babské rady a recepty

Vyšetření a operace

zobrazit vše

Lékařské obory

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: potraviny, tlusté střevo

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Děti, které odmítají zeleninu. Jak jim doplnit vitaminy?

 Vitamíny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Ať už to jsou děti či dospělí. Dostat však tyto vitamíny do stravy dětem…

BIO strava pro děti - pro a proti

 Každý rodič chce svému dítěti dát v životě to nejlepší z nejlepších. Chce, aby vykročilo do života tou správnou…

Které potraviny pomáhají proti tvorbě aftů a proč?

 Zásadní význam pro prevenci aft mají vitamíny skupiny B, zejména kyselina listová. Právě nedostatek tohoto vitamínu…

Které potraviny pomáhají proti krvácení dásní a proč?

 Důležité je volit takové potraviny, které buď zuby díky své struktuře samy čistí, nebo jinak posilují.Tvrdý sýrSýr…

Které potraviny pomáhají proti lámavosti nehtů a proč?

 Lámavé nehty jsou nejen překážkou v upraveném zevnějšku, ale také dokážou pořádně znepříjemnit život. Jak lze…

Které potraviny pomáhají proti šupinatění kůže a proč?

 Ačkoli je klíčem ke zdravé kůži komplexně zdravý způsob života, můžete si účinně pomoci i okamžitým zvýšením podílu…

Jak fungují lidská játra, a jaké potraviny jim pomáhají

 Játra bývají často opomíjeným orgánem, ačkoli mají pro člověka, stejně jako všechny savce, životně důležitou roli.…

Význam ledvin v lidském těle a co jim nejvíce pomáhá

 O ledvinách se většinou dozvíme, až když je pozdě – obvykle na ně nemyslíme tak, jako na naše ruce, srdce nebo oči,…

Význam slinivky břišní pro lidský organismus

 O slinivce většinou slýcháme v souvislosti s cukrovkou. Proč je slinivka břišní důležitá a jak jí prospět…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY