Květák, brokolice a jablko - bojovníci za zdravý dvanáctník

Velikost textu: A A A

Květák, brokolice a jablko - bojovníci za zdravý dvanáctník

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

Přinášíme vám 3 potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku žádného zdravého člověka, který chce pečovat o svoje zdraví a dvanáctník zejména.

Květák

Květák patří mezi oblíbenou zeleniny, a to právem. Květák má přiznivý vliv na celý lidský organismus, díky vitaminum hlavně B, E a betakarotenu. Má také vysoký obsah draslíku. Zapomenout nesmíme ani na to, že obsahuje vlákninu a protirakovinotvorné látky

Z toho důvodu by neměl hcybět v žádné prevenci zaměřující se na zdravý dvanáctník.

Brokolice

Správné funkci dvanáctníku napomůžeme i konzumací potravin, které mají zásadotvorné účinky. Mezi zeleninu s nejvíce zásaditým pH patří brokolice, další zástupce brukvovité zeleniny. Brokolice je kromě toho bohatá na vitamín C, železo a další minerální látky, pokud ji budeme jíst pravidelně, nebude nám hrozit překyselování organismu, a tedy i žaludku. Do dvanáctníku se tak bude dostávat méně kyselý obsah, což usnadní jeho správné fungování.

Jablka

Jablka jsou univerzálním ovocem, které pomáhá celkovému zdraví po všech stránkách. Z hlediska trávicí soustavy působí jako prevence průjmu i zácpy, mají protizánětlivé, tedy uklidňující účinky. Pro zdraví dvanáctníku je důležité, že jablka patří mezi mírně zásadité ovoce, a proto brání překyselování organismu.

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

Více informací

Diety

Plastická chirurgie

Vyšetření a operace

zobrazit vše

Ostatní

Zdravá výživa

Babské rady a recepty

Nemoci

Příznaky a příčiny

Lékařské obory

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: gastroenterologie, gastroskopie, tlusté střevo

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Jaké potraviny jsou vhodné jako prevence proti nemocem slinivky břišní

Nemoci slinivky břišní jsou závažné, neboť slinivka je pro život nezbytný orgán. Proto je lépe těmto potížím předcházet,…

Dvanáctník se představuje

 O našich střevech víme poměrně málo, ještě méně lidí však ví, co je to dvanáctník a k čemu slouží. Přitom právě…

Podpořte zdraví tlustého střeva vhodnými potravinami

Máme pro vás 3 skvělé tipy na potraviny, které jsou prospěšné dobré funkci tlustého střeva a nejenom jemu. Přečtěte si, které…

Tenké střevo - jeho funkce a jaké potraviny ho podpoří?

 Funkci střev často opomíjíme, ačkoli hrají zásadní roli ve vstřebávání živin, jsou centrem imunity a jsou klíčem k vysvětlení…

Vyšetřovací metody v oboru gastroenterologie

 K nejdůležitějším vyšetřením v gastroenterologii se řadí rovněž mnoho endoskopických a radiologických metod. Pro…

Vzorový jídelníček při crohnově chorobě na 7 dní 2/2

 StředaSnídaněSladké pečivo vyrobené z piškotového těsta, s domácím čajem nebo slabým ředěným džusem.ObědDušené…

 

RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY